Košarkaški savez Vojvodine Obaveštenja IN MEMORIAM ZORAN SRETENOVIĆ (1964-2022)

IN MEMORIAM ZORAN SRETENOVIĆ (1964-2022)

IN MEMORIAM ZORAN SRETENOVIĆ (1964-2022) post thumbnail image

Legendarni reprezentativac naše zemlje, dvostruki šampion Evrope iz 1991. i 1995. godine, Zoran Sretenović, preminuo je danas u Beogradu. Istinski velikan jugoslovenske košarke, doživeo je ovog popodneva srčani udar od kojeg nije bilo oporavka.

Zoran Sretenović je rođen 5. avgusta 1964. godine u Beogradu. Svoju profesionalnu karijeru, počeo je u Crvenoj zvezdi, odakle je prešao u Jugoplastiku (kasnije POP 84) sa kojom je osvojio tri titule šampiona Evrope. U svom trećem finalu, protiv Barselone 1991. godine Sretenović je postao jedini Evropljanin ikada koji je odigrao svih 40 minuta meča za šampionsku titulu.

Nakon Jugoplastike, Sretenović je igrao još i za Bamberg, Antib, Partizan, Borovicu iz Rume, Crvenu zvezdu, beogradski Radnički i Stal iz Ostrova, gde je i završio karijeru.

U dresu reprezentacije SFR Jugoslavije, Zoran Sretenović je bio deo „plavog tima“ koji je 1991. suvereno došao do titule šampiona Evrope u Rimu. Četiri godine kasnije, Sretenović je nosio dres SR Jugoslavije u pohodu na čuveno evropsko zlato iz Atine 1995.

Po završetku igračke karijere, Zoran Sretenović je radio kao trener u podgoričkoj Budućnosti, zatim Hemofarmu, Železničaru iz Inđije dva puta, Igokee, Vojvodine, Polfarma iz Gdanjska, AZS-a i Stala iz Ostrova.

U svojoj bogatoj karijeri, Sretenović je tri puta bio klupski prvak Evrope, dva puta prvak Starog kontinenta sa reprezentacijama SFR Jugoslavije i SR Jugoslavije, četvorostruki klupski prvak stare Jugoslavije, dvostruki osvajač kupa SFRJ, pobednik Kupa Nemačke i pobednik Kupa SR Jugoslavije.

Košarkaški savez Srbije izražava duboko saučešće porodici, prijateljima i svim klubovima u kojima je Zoran Sretenović igrao ili radio kao trener.

KOŠARKAŠKI SAVEZ VOJVODINE
Bolić Zlatko

Pročitajte još