UKTS – Nagrada za životno delo Slobodan Piva Ivković

KLUBOVI / TRENERI KSV

Obaveštavamo vas da su odlukom Upravnog odbora Udruženja košarkaških trenera Srbije, Marina Maljković i Aleksandar Đorđević dobitnici Nagrade za životno delo Slobodan Piva Ivković.

U godini velikog jubileja – 100 godina košarke u Srbiji, selektorka našeg ženskog državnog tima, sada trener Fenerbahčea, i bivši šef stručnog štaba muške reprezentacije Srbije, koji trenutno predvodi selekciju Kine, dobili su naše najviše priznanje.

Marina Maljković najuspešniji je trener u istoriji naše ženske košarke. Sa reprezentacijom Srbije dva puta je bila šampion Evrope 2015. i 2021. godine, a sa kontinentalnih prvenstava ima i jednu bronzu. Takođe, na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru osvojila je bronzanu medalju. U klupskoj konkurenciji bila je podjednako uspešna. Sa košarkašicama Fenerbahčea ove sezone osvojila je Evroligu, a sa ekipom Galatasaraja stigla je do trofeja i u Evrokupu. Šest puta je bila šampion Srbije, a ima i četiri pehara namenja pobedniku Kupa Milana Cige Vasojevića. Po dva puta osvajala je titulu prvaka Turske i regionalne ABA lige.

Sa druge strane Aleksandar Đorđević je najtrofejniji selektor od osamostaljenja Srbije. Sa “orlovima” je osvojio tri srebra – po jedno na Svetskom prvenstvu u Španiji 2014, Evropskom šampionatu 2017. u Turskoj i Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine. Kao trener Virtusa iz Bolnje okitio se titulom prvaka Italije i FIBA lige šampiona. Prosle godine sa Fenerbahčeom je osvojio titulu u Turskoj. Takođe, 2018. godine sa minhenskim Bajernom bio je pobednik nemačkog Kupa, a Kup Grčke osvojio je i sa Panatinaikosom 2016.

Ovim putem vas podsećamo da će se Košarkaška klinika Dušan Ivković održati 24. i 25. juna 2023. u hali ,,Aleksandar Nikolić“. Ovaj seminar je obavezujućeg karaktera za sve članove Udruženja trenera i jedan je od uslova za sticanje dozvole za rad i učestvovanja na takmičenjima u sezoni 2023/24.

Predavači će biti naš istaknuti član i najtrofejniji trener Željko Obradović. Od stranih trenera, predavanja će održati i selektor Francuske reprezentacije Vincent Collet, selektor Nemačke reprezentacije Gordon Herbert kao i trener Detroit Pistonsa i trener godine 2018. u NBA ligi – Dwane Casey.

UDRUŽENJE KOŠARKAŠKIH TRENERA SRBIJE