ОДГОВОРИ ВИДЕО ТЕСТ БЛОКИРАЊЕ/ПРОБИЈАЊЕ #2,  22. ЈУН 2020
	1
	Играч одбране је заузео почетни ППЧ, али се кретао у напред и одговоран је за додир са црвеним #4. ЛГ у одбрани-блокирање треба да буде досуђена.


	ДА
	НЕ

	2
	Играч одбране је заузео почетни ППЧ, није се кретао ка противнику са лоптом и није начинио недозвољен додир на њему. ЛГ у одбрани-блокирање не треба да буде досуђена.

 
	ДА
	НЕ

	3
	У тренутку када се шутер одразио, играч одбране је заузео почетни ППЧ и није начинио ништа недозвољено према одредбама Правила. Исправна одлука судија ЛГ у нападу-пробијање.


	ДА
	НЕ

	4
	За време АШ у контра нападу, нападач са лоптом се нагиње у напред и пробија у торзо играча одране стварајући додатни простор за себе за завршетак АШ. ЛГ у нападу – пробијање играча са лоптом треба да буде досуђена.


	ДА
	НЕ

	5
	Пре него што се нападач са лоптом одразио, играч одбране је заузео почетни ППЧ и није одговоран за додир. Додир који је начинио нападач је довео играча одбране у подређен положај и Г у нападу – пробијање треба да буде досуђена. Исправна одлука судија.


	ДА
	НЕ

	6
	Играч одбране, црни #12, је заузео почетни ППЧ и кретао се бочно. Додири са играчем у АШ су се догодили на ногама, куку и бочној страни тела, што значи да играч одбран није био на време на месту додира. Додир је довео шутера у подређен положај. ЛГ у одбрани – блокирање треба да буде досуђена. 
	ДА
	НЕ

	7
	Играчица са лоптом, плава #13, игра 1-1 против беле #14 и постиже кош након контакта после ког је бела играчица пала на под. Водећи и пратећи судија нису досудили ништа. 
Приликом анализе ове ситуације треба узети у обзир да кад долази до контакта између две играчице, да : 
· играчица са лоптом није у ваздуху,
· Се бела играчица налази у пољу полукруга без пробијања (десно стопало), и
· да се акција развијала између чеоне линије и поља полукруга без пробијања.
Из напред наведених разлога правило пробијања унутар поља полукруга без пробијања се не може примењивати. 
ЛГ у нападу – пробијање играча са лоптом треба да буде досуђена.

 
	ДА
	НЕ

	8
	Играч са лоптом, на центарској позицији нагиње тело и пружа руку ван цилиндра, одгурује противника и ствара додатни простор за себе. ЛГ у напад треба да буде досуђена.
	ДА
	НЕ

	9
	Играч одбране, бели #14, је заузео почетни ППЧ и креће се бочно. Он чини додир ногама на нози играча који води лопту. Играч одбране је довео нападача у подређен положај, додир није био на торзу, што значи да је нападач био први на месту додира. Недозвољена игра играча одбране. ЛГ у одбрани – блокирање треба да буде досуђена. 


	ДА
	НЕ

	10
	Нападач са лоптом се пробија у торзо играча одбране који је заузео почетни ППЧ и није начинио никакву недозвољену акцију. Недозвољеним додиром, нападач ствара додатни простор за себе, доводећи противника у подређен положај. ЛГ у нападу – пробијање треба да буде досуђена, а погодак поништен.


	ДА
	НЕ




