Košarkaški savez Vojvodine Obaveštenja EDUARD GROLINGER – EDI (1939 – 2024)

EDUARD GROLINGER – EDI (1939 – 2024)

EDUARD GROLINGER – EDI (1939 – 2024) post thumbnail image

In memoriam: Eduard Grolinger – Edi (1939 – 2024)

U Somboru, u četvrtak, 1. februara 2024. godine, u 85. godini života preminuo je dugogodišnji sportski i košarkaški funkcioner, sudija i trener, Eduard Edi Grolinger – saopštio je Košarkaški klub Sombor.

Eduard Edi Grolinger rođen 19. maja 1939. godine u Gakovu. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Somboru. U gimnaziji počinje ozbiljnije da se bavi sportom. Trenirao je rukomet, odbojku, košarku i stoni tenis.

Odlaskom na studije u Beograd spletom okolnosti obreo se u Košarkaškom savezu Beogradskog univerziteta, i od tada se aktivno bavi politikom sporta i sportskog života. Na poziv Košarkaškog kluba „Bosna” 1963. godine odlazi u Sarajevo, i od tada pravi zavidnu karijeru u Bosni i Hercegovini, kao trener, sudija i sportski funkcioner. Za vreme boravka u Sarajevu, od 1963. do 1992. godine, prisutan je kao član vođstva puta jugoslovenske reprezentacije na četiri Olimpijade, sedam Evropskih košarkaških prvenstava i tri Svetska prvenstva u košarci.

Nakon Izbijanja rata u bivšoj Jugoslaviji 1992. godine vraća se u Sombor i u Košarkaškom klubu Sombor organizuje profesionalnu školu košarke, koja u roku od dve godine narasta na 400 polaznika. Ubrzo preuzima i seniorski tim i vodi ga sve do 2000. godine, do penzionisanja. U međuvremenu uz podršku KSJ, KSS i KSV formira Regionalan košarkaški savez sa sedištem u Somboru.

U Sarajevo se vraća 2021. godine, gde po treći put počinje da radi ispočetka. Počeo je u Košarkaškom savezu BiH, a potom kao trener preuzima ekipu KK „Slavija” iz Istočnog Sarajeva. Nakon dve sezone provedene u klubu, ponovo se vraća u Sombor, ali se više ne bavi košarkom, već provodi penzionerske dane, sve do smrti. Sahranjen je 5. februara u Somboru, na Velikom katoličkom groblju.
KOŠARKAŠKI SAVEZ VOJVODINE

Pročitajte još