Košarkaški savez Vojvodine Obaveštenja IN MEMORIAM MILUTIN LUTA PAVLOVIĆ (1931 – 2022)

IN MEMORIAM MILUTIN LUTA PAVLOVIĆ (1931 – 2022)

IN MEMORIAM MILUTIN LUTA PAVLOVIĆ (1931 – 2022) post thumbnail image

Sa velikom tugom vas obaveštavamo da je tokom jučerašnjeg dana preminuo Milutin Luta Pavlović u 91. godini života. Sahrana će se odviti u utorak 12.04.2022. godine u 13:00h na Kameničkom groblju.

Luta je imao ogroman uticaj na razvoj košarkaških trenera i autor je najviše napisanih knjiga o košarci na našim prostorima.

Milutin Luta Pavlović je rođen 11. oktobra 1931. godine u Bitolju. Završio je gimnaziju u Kikindi, a Fakultet fizičke kulture (DIF) u Beogradu i na njemu magistrirao sa temom: Uticaj različitih vrsta mišićnih naprezanja na preciznost šutiranja u košarci.

Od 1947. godine neprekidno je u košarci. Prvo kao igrač u Kikindi (KK Šesti oktobar i Lokomotiva), a zatim u Beogradu (KK Železničar), Aleksincu (KK Mladost) i Nišu (KK Student i Radnički).

List Sport nazivao ga je kraljem driblera, a belgijski sportski listovi alter ego Tatuma, tadašnjeg harlemovskog čarobnjaka, posle izuzetnih igara na Božićnom turniru u Brislu na kome je, sem belgijskih ekipa, učestvovala i jedna američka.

Više puta nastupao je za razne selekcije – reprezentaciju Beograda, studentsku reprezentaciju (vojvođansku i jugoslovensku), reprezentaciju beogradskog univerziteta i dr.

Od poznatijih klubova višeg ranga trenirao je ŽKK Student i Radnički iz Niša, ŽKK Partizan iz Novog Sada (žene, savezna liga) i ŽKK Topločanku iz Bačke Topole (žene, savezna liga).

U Novom Sadu je od 1973. do 1990. godine bio savetnik za košarku u Zavodu za fizičku kulturu Vojvodine i zamenik direktora. Za doprinos u razvoju košarke više puta je nagrađivan… Sem što je bio predavač na mnogobrojnim seminarima, pokretao je, uređivao ili učestvovao svojim prilozima u stručnim časopisima (Odraz u Nišu, Aktualno u praksi u Novom Sadu, Bilteni KKS, Trener u Beogradu i dr.) u kojima je dominirala košarkaška tematika.

Osnivač je Više košarkaške škole.

Posebnu vrednost njegovog teorijskog rada predstavljaju priručnici, praktikumi, udžbenici i knjige sa košarkaškom tematikom u obimu koji premašuje ukupnu dosadašnju zajedničku produkciju svih ostalih autora, te ga s pravom smatraju najplodnijim košarkaškim piscem kod nas i u najširem okruženju.

KOŠARKAŠKI SAVEZ VOJVODINE
Zlatko Bolić

Pročitajte još