Košarkaški savez Vojvodine Obaveštenja UKTS – Knjiga “Vežbe osnovnih elemenata tehnike u košarci”

UKTS – Knjiga “Vežbe osnovnih elemenata tehnike u košarci”

UKTS – Knjiga “Vežbe osnovnih elemenata tehnike u košarci” post thumbnail image

Drage kolege, 

Knjiga “Vežbe osnovnih elemenata tehnike u košarci”­, kao projekat Udruženja košarkaških trenera Srbije, je osmišljena da služi kao referentna Trenerska azbuka za unapređenje rada sa najmlađim kategorijama.

Knjiga je pre svega namenjena za sve trenere do juniorskog uzrasta ali i za trenere seniorskih kategorija, kako bi mogli bolje da se upoznaju sa počecima razvoja jednog košarkaškog igrača i tako steknu uvid u njegov kompletni razvoj. U knjizi se pominju vežbe za osnovne elemente košarkaške igre – dodavanje i šut, strategije napada i odbrane, dribling, kretanje bez lopte, zagrađivanje, odbrana igrača na niskom postu, odbrana igrača sa loptom, odbrana igrača bez lopte, osnovni košarkaški stav i kretanje. Još jedan od ciljeva knjige jeste da trenerskoj struci ponude nešto novo što iskače od pređašnjih obrazaca.

“Ovo je knjiga vežbi, a ne učenje kako se neki pokret izvodi. Ako to inicira neke nove i šire vidike u korišćenju svega toga, to bi bilo ostvarenje našeg cilja. Nadam se da treneri neće da beže od
pismenosti. Nema mnogo trenera koji svoje znanje i iskustvo žele da prenesu na papir. Jedan je bio Boško Đokić, koji nas je prerano napustio. On je bio jedan izuzetan i darovit čovek, trener i novinar. “

“Mnogo je značajno usavršavati dodavanja, ona su srž kolektivne igre. Dodavanje jednu ekipu čini ozbiljnim timom. Dodavanje i šut su osnov svega. Naravno i sve ostalo je značajno, ali ovi elementi su posebno istaknuti u sklopu vežbi. Imamo tu malo širu oblast.”

“Gde su tu naši mladi? Moramo da im nadjemo mesto. Sada je momenat da se vratimo na početak i da ti treneri koji rade sa mladima dobiju znanje i drugačiji odnos od nas starijih košarkaških poslanika. Da treneri mladjih kategorija dobiju na važnosti, jer oni treba budu produkcija. Ako toga nema, blizu smo kraja priče.”

Ovom prilikom vas podsećamo da je obnova licenci za sezonu 2020/21 u toku. Obnovu možete obaviti uplatom na tekući račun 205-114324-11, u poziv na broj staviti broj vaše licence kao i uplatama na licu mesta (u reg. centrima).

Napomena: Treneri donose priznanicu na uvid i za sve trenere istog kluba ukoliko su platili putem tekućeg računa.


Srdačan pozdrav, 
Vaš UKTS

Pročitajte još